In 2014 heb ik de productie gedaan van een grote tentoonstelling op zaal 1 Designing Scarcity in Het Nieuwe Instituut te Rotterdam.

Schaarste maakt vindingrijk. Designing Scarcity laat aan de hand van stedenbouwkundige ontwerpen, gebouwen, interieurobjecten en gebruiksvoorwerpen zien dat schaarste geen belemmering is voor creativiteit. Integendeel. Onder het curatorschap van Jan Boelen/Z33 (Hasselt, B) biedt de tentoonstelling een breed panorama aan strategieën waarmee ontwerpers én gebruikers juist vanuit beperking tot vernieuwende oplossingen zijn gekomen.

Naast hedendaagse projecten van bijvoorbeeld Atelier Van Lieshout en Formafantasma bevat de tentoonstelling historische ontwerpen van onder anderen architecten Gerrit Rietveld, J.J.P. Oud en Van den Broek en Bakema. Geïnspireerd door voorbeelden uit het archief van Het Nieuwe Instituut presenteren masterstudenten van Design Academy Eindhoven eigentijdse voorstellen die schaarste als uitgangspunt nemen. Of het nu om een slim ontworpen bierflesje gaat dat na gebruik als bouwmateriaal kan dienen of om een recept voor jam gemaakt van tulpenbollen – elke oplossing toont op eigen wijze de innovatieve kracht van het tekort

Curator: Jan Boelen, Ruimtelijk ontwerp : Thomas Lommée & Christiane Högner, Grafische vormgeving: Joris Kritis en Julie Peeters, Uitvoering ontwerp; Landstra & De Vries

Periode tentoonstelling: 28/6-30/8 2014

ds2_creditshni ds5_creditshni DS7_creditsHNI